În urmă cu două zile Trump s-a înfățișat la un McDonalds dintr-o suburbie a orașului Philadelphia, a pus șorțul pe el și a început să servească clienții. S-a dovedit o găselniță de campanie electorală pe care oamenii cu care a interacționat au iubit-o.
Gestul său rezonează printre alegători deoarece McDonalds este locul unde oricine își permite să mănânce, cu o clientelă de peste 25 milioane zilnic cumpărând produse alimentare simple și ieftine de la cele peste 13.500 locații din SUA.
McDonalds este și locul unde au lucrat ocazional nenumărați americani, marea majoritate oameni simpli. Unii au devenit celebri, ca miliardarul Jeff Bezos, vedeta mediatică Jay Leno, actorul James Franco, sau campionul olimpic Carl Lewis. McDonalds nu înseamnă doar cartofi prăjiți și burgeri la chiflă, este un ritual de inițiere în viață familiar unde se intersectează bărbați și femei, toate rasele, vârstele sau crezurile.
Și Kamala Harris s-a tot lăudat cu stagiatura ei la McDonalds, de pe vremea când era tânără și la început de drum. Ea susține că în 1983, după primul an de studii la Universitatea Howard, ar fi servit cartofi prăjiți și înghețată la o locație de pe Central Avenue din Alameda, California. Partea ciudată este că nu menționează acest lucru în cartea ei de amintiri publicată în 2019 și nici nu l-a inclus în CV-ul din 1987 înaintat procuraturii districtuale din Alameda, California, când a solicitat să fie angajată în prima ei funcție de anvergură. I-a revenit memoria abia acum, când încearcă din răsputeri să convingă electoratul că și ea este un om din popor. Trump a avut dreptate când a afirmat că sfertul său de oră de angajat la McDonalds este cu un sfert de oră mai mult decât pretențiile lui Harris în această privință.
Apoi ieri, pe 21 octombrie, a avut loc o întâlnire între Kamala Harris și alegători la primăria orășelului Royal Oak din Michigan. O femeie din audiență s-a ridicat și a spus: “Noi putem să punem o întrebare?” Maria Shriver, fosta nevastă a lui Arnold Schwarzenegger și moderatoarea evenimentului, a răspuns cu aplomb: “Din păcate nu, aici avem numai întrebări predeterminate.“ Adică la o reuniune spontană cu alegătorii nu sunt agreate întrebări și răspunsuri spontane. Kamala s-a descurcat bine în aceste condiții și a patinat frumos pe pojghița întrebărilor pre-aprobate.
Aceste întâmplări definesc abordările celor doi candidați. Trump coboară la nivelul alegătorilor, iar Kamala îi cenzurează. Mai sunt două săptămâni până la vot și contrastul dintre identificarea fiecăruia cu omul de rând devine tot mai limpede. Va conta? Iată un burger indigest pentru fățarnici.