Clasamentul mondial al libertății economice pentru 2021
România ocupă o poziție mai mult decât onorabilă.
Institutul Cato a publicat raportul său anual privind libertatea economică la nivel global. Raportul clasifică 165 de țări funcție de diverse criterii și reflectă situația din 2021, cel mai recent an pentru care au fost colate date suficiente. Primul raport de acest gen a fost publicat în 1996.
Criteriile de evaluare folosite au fost mărimea aparatului guvernamental, sistemul legal și drepturi de proprietate, monedă sănătoasă, libertatea de participare la comerțul internațional și reglementări impuse de stat. Fiecare criteriu ține cont de o serie de parametri caracteristici; consultați documentația Cato pentru detalii.
Cele mai libere economii din lume sunt Singapore, Hong Kong și Elveția. Singapore, prima clasată, are nota generală 8,56. Cele mai puțin libere economii sunt Siria, Zimbabwe și Venezuela. Ultima clasată, Venezuela, are punctajul general 3,01.
România se află în primul sfert al clasamentului, ocupând locul 27 cu nota generală 7,7. Ne poziționăm înaintea Austriei (locul 28), Norvegiei (29), Israelului (34), Spaniei (37), Franței (47), Ungariei (49), Italiei (53), sau Poloniei (59).
Notele acordate României la fiecare categorie de evaluare:
6,95 la mărimea aparatului guvernamental (ocupăm locul 61 global la această categorie)
6,78 la sistemul legal și drepturi de proprietate (ocupăm locul 35 global la această categorie)
9,30 la monedă sănătoasă (ocupăm locul 37 global la această categorie)
8,43 la libertatea de participare la comerțul internațional (ocupăm locul 16 global la această categorie)
7,03 la reglementări impuse de stat (ocupăm locul 48 global la această categorie)
În al treilea sfert al clasamentului, destul de mult sub România, se află Rusia (locul 104 cu nota generală 6,28), China (locul 111, nota 6,18) și Ucraina (locul 112, nota 6,17).
Graficul următor prezintă evoluția mediei globale începând din anul 2000. Tendința ascendentă a fost întreruptă de declinul abrupt din anii 2020-2021, când libertatea economică a fost drastic limitată datorită spaimei Covid.
Următorul grafic ilustrează corelația generală dintre libertatea economică și venitul pe cap de locuitor. Cu cât o țară este mai liberă din punct de vedere economic cu atât cetățenii ei beneficiază de venituri mai mari.
Rămâne ca un exercițiu de imaginație să apreciem unde putem ajunge dacă nu am fi căpușați de clasa politică și administrativă. Noi le permitem, ei profită. Potențialul de mai bine este singurul lucru cu adevărat îmbucurător, dar trebuie valorificat.