Germania apără democrația
În Germania a fost arestat un element periculos pentru societate și democrație. Nancy Faeser, ministra federală “de interne și a comunității” din partea SPD (Partidul Social-Democrat), a anunțat pe X că “Astăzi [16 iulie] am interzis revista COMPACT de extremă dreapta. Agita în feluri de nespus împotriva evreilor, a musulmanilor și împotriva democrației noastre. Interdicția noastră este o lovitură dură împotriva scenei extremiste de dreapta.” Acțiunea de primenire a democrației germane a inclus raiduri cu mascați la sediul publicației și al proprietarului. Acesta a fost arestat, locuința percheziționată și i s-a confiscat calculatorul, site-ul web al publicației a fost eliminat, conturile de pe diverse platforme de socializare au fost dezactivate, iar locuințele colaboratorilor revistei de asemenea percheziționate. S-a servit întreg meniul rezervat extremiștilor de dreapta, cu un desert inedit: presa a fost prezentă la această acțiune de purificare și a informat prompt, cu toate detaliile și concluziile necesare publicului.
Delincventul se numește Jürgen Elsässer. Revista Compact a fost înființat în 2010, avea 40.000 de cititori frecvenți și un public de 345.000 pe YouTube. Specialitatea lui Elsässer era critica dură față de politica guvernamentală de acceptare a imigranților ilegali, față de globalismul elitelor (inclusiv celor germane) și admirația față de liderii autoritari din Europa de Est. În 2011 l-a admirat de Slobodan Milošević, comunistul care a condus Serbia după moartea lui Tito și a îmbrobodit Iugoslavia într-un război civil devastator, iar în 2014 și-a extins admirația și față de Vladimir Putin, când acesta a declanșat războiul civil din Ucraina prin susținerea militară a facțiunii separatiste ruse din estul țării.
Însă omul a rămas consecvent toată viața; admirația și susținerea liderilor izvorâți din comunism nu a fost o ciudățenie. S-a născut în landul Baden-Württemberg din RFG, în 1968 a participat la proteste de stradă locale împotriva războiului din Vietnam, SUA și capitalismului. Avea pe atunci doar unsprezece ani, dar ulterior și-a întărit personalitatea devenind un comunist sadea. Cariera de jurnalist a debutat în 1994 când a publicat o serie de articole în ziarul Arbeiterkampf (Lupta Muncitorilor), organul de presă al federației comuniste Kommunistischer Bund (sau Liga Comunistă). În același an a devenit redactor la Junge Welt (Lumea Tânără, ziar marxist din Berlin) și redactor asociat la konkret, altă publicație angajată pe culoarul ideologic marxist.
Partea interesantă este că autoritățile nu l-au considerat pe Elsässer un pericol mortal la adresa democrației cât timp a îmbrățișat o identitate de comunist fanatic. Abia după metamorfoza firească a devenit indezirabil și dușman al poporului, deși a rămas constant detestabil, indiferent de straie.
Ne întoarcem astfel la Nancy Faeser, care la începutul anului a cerut în mod insistent ca proiectul de lege intitulat “Actul de promovare a democrației” să fie în sfârșit adoptat în Bundestag. Dintr-o relatare a publicației Die Welt aflăm că o democrație “vie și puternică” necesită acest Demokratiefördergesetz, pentru întărirea democrației prin combaterea “extremismului de dreapta“.
Cum se întărește democrația și combate extremismul de dreapta? Evident, prin alocarea de fonduri guvernamentale către acele organizații din societatea civilă care întăresc democrația. Cine să decidă cine întărește sau subminează democrația? Oamenii de bine din funcții importante de stat, de presă, sau cu panaș academic. Diversitatea este și ea la mare preț în acest proiect legislativ, dar numai de la brâu în jos.
Frau Faeser a publicat în 2021, înainte de a deveni ministru federal, un articol într-o publicație Antifa germană în care se declara prigonită și chema la luptă “împotriva extremismului de dreapta, împotriva rasismului și ideologiilor populiste”. Luptătorii din toate landurile germane sunt uniți acum, într-un sindicat național patronat de cele mai democratice aspirații de la centru.
Germania întreagă ar trebui să revină la numele părții estice din perioada postbelică, Deutsche Demokratische Republik sau Republica Democrată Germană. Aceeași democrație a devenit principiu de guvernare și aceleași metode sunt folosite pentru apărarea ei. Germania a fost cândva Ein Volk, Ein Reich, dar acum a tranziționat către Ein Volk, Eine Demokratie.