sâmbătă 17 mai
Alegerile pentru noul președinte sunt dominate de emoții. Electoratul lui Nicușor Dan îl votează din spaimă că țara va cădea pe mâinile unui bezmetic cu înclinații dictatoriale, iar electoratul lui George Simion îl votează din spaimă că țara ar putea fi iarăși condusă de un reprezentant al sistemului corupt, risipitor, ineficient. Comun ambelor tabere este un sentiment profund de aversiune reciprocă.
Susținătorii lui Nicușor Dan se arată fermecați de talentul său din tinerețe, când a câștigat medalii de aur la olimpiada internațională de matematică din 1987 și 1988. A urmat și cursuri la prestigioasa École Normale Supérieure din Paris, iar în 1998 și-a dat doctoratul la Sorbona. Zece pe linie în activitatea de formare profesională și un start excelent pentru o posibilă carieră de cercetător sau dascăl în domeniul matematicii. A ales însă altă carieră, de agitator dedicat salvării națiunii.
Începând din 2011 ne-a salvat de proiectul minier al exploatării aurifere de la Roșia Montana, în 2014 ne-a salvat de proiectul de extracție a gazelor de șist de la Pungești, iar în tot acest răstimp s-a bucurat de consiliere și susținere din partea lui Matei Păun, un afacerist în orbita lui Putin.
În 2013, când protestele din București împotriva mineritului la Roșia Montana atingeau cote maxime de intensitate, se pregătea reluarea exploatării minereului şi sterilului aurifer de la Baia Mare. Tot cu cianuri. Localnicii din Roșia Montana solicitau începerea lucrărilor, cei din Baia Mare se opuneau. Diferența? Firma canadian-americană garanta condiții superioare de siguranță și locuri de muncă pe termen lung într-o regiune foarte săracă. Nicușor Dan și camarazii ecologici s-au opus din răsputeri Roșiei Montane, dar n-au avut nimic de obiectat la adresa consorțiului kazah-rus băimărean.
Scenariul s-a repetat la Pungești. O firmă americană obține licența de extracție a gazelor de șist din zonă, Nicușor Dan și ecologiștii se dau de ceasul morții. Cutremure, acvifere otrăvite, boli de piele, cancer! În final americanii se lasă păgubași, nicușorimea jubilează. Un pas înainte în direcția emancipării noastre energetice a fost împiedicat de proști zgomotoși. Spasiba!
Pe de altă parte Simion este mai șarlatan decât stă în obișnuința politicienilor. Promite neatârnare ca popor dar mentorul și tovarășul său de drum nu este altul decât Călin Georgescu, un tembel cu ștaif. Heirupismul, suficiența de sine, amatorismul semidoct al acestui cuplu, specularea nemulțumilor acumulate în anii recenți și valul de nostalgie comunistă spălând mintea uitucilor au creat un entuziasm calp drapat în mantia suveranității.
Pe buletinul de vot sunt tipărite două opțiuni stricate. Nu aleg niciuna.
duminică 18 mai
Ora 6:10 dimineața. În diaspora au votat 745.472 de alegători până la 6:00, în primul tur votaseră 402.329 până la această oră. Totalul final din diaspora, tot în primul tur, a fost de 973.129.
Ora 14:25. În diaspora au votat 1.148.281 de alegători și în țară 5.942.514. În total sunt 7.075.831. În primul tur la ora 14 erau 629.046 din diaspora și 5.154.024 din România, cumulat 5.783.070.
luni 19 mai
A câștigat Nicușor Dan, cu scorul de 53,6% la 46,4%. Au votat 11.641.866 din cei 17.988.031 înscriși pe listele electorale permanente. Segmentul de vârstă peste 45 de ani a reprezentat 59% din numărul de voturi, restul de 41% revenind celor până în 45 de ani. Mediul urban a furnizat 7,33 milioane de alegători, cel rural 4,3 milioane. O victorie clară, obținută în cadrul unei participări decente la vot.
Așadar a prevalat status-quo-ul. Sistemul de până acum, cu sau fără ghilimele, și-a asigurat continuitatea la nivelul celei mai înalte funcții din stat. Urmează business as usual, în sensul că Nicușor Dan va funcționa pe calapodul cunoscut: pe plan intern ca mediator și susținător al partidelor la putere, iar pe plan extern va menține fidelitatea noastră față de Uniunea Europeană și NATO. Ca urmare a politicilor economice iresponsabile de până acum ne vom confrunta cu vremuri de restriște și, cu toate că atribuțiile sale în acest domeniu sunt limitate, nu cred că va fi capabil să articuleze critici și propuneri realiste de redresare, măcar de dragul adevărului. Nu îl văd în stare să dezbată fără inhibiții subiecte ca datoria externă în creștere, impozitarea aberantă, reglementările sufocante, sau politicile stupide de mediu care prioritizează surse de energie fragile în detrimentul celor fiabile.
În ce-i pe privește Simion și AUR, nu e destul să te declari anti-sistem. Resentimentele, mesianismul și cultul personalității nu sunt ingrediente ale succesului de durată. Își imaginează cineva că Simion ar fi în stare să-și dea demisia din funcția de președinte AUR în urma acestui eșec? Așa ar sugera luciditatea și rațiunea, dar nu e cazul. Sper doar că susținătorii de conjunctură se vor trezi din iluzii și vor căuta alte modalități de a face opoziție.
Cum? Din postura de adevărați conservatori. Entuziaști și precauți în același timp, atenți la detalii, dispuși să învețe și să se îndrepte. Nimic nu vine de la sine, are o istorie care trebuie înțeleasă și uneori continuată în condiții noi, alteori repudiată. Se cere o mișcare politică fundamentată pe adevăr și simultan pe ceea ce este posibil la un moment dat. Nu este ușor de realizat dar avem exemplul altora, de la noi sau din alte părți, care au perseverat în acești parametri și ne-au lăsat o moștenire bogată. Avem capacitatea de a construi pe termen lung? Pas cu pas, vorba unui predecesor.