Preferințele elitei americane
Un sondaj de opinie inedit prezintă înclinările social-politice ale celor mai bine educați și afluenți americani.
Firma de cercetări sociologice Rasmussen a publicat rezultatul unui sondaj intitulat “Them vs. the U.S.” în care subiecții intervievați au fost aleși astfel încât să aparțină acelui 1% al celor mai bine educați și afluenți cetățeni americani.
Elitele sunt definite ca fiind formate din acei care au obținut o diplomă de studii postuniversitare, dispun de un venit anual mai mare de 150.000 dolari și au rezidența permanentă în zona unui cod poștal unde trăiesc mai mulți de 10.000 de locuitori pe o milă pătrată. Aproximativ 1% din populația SUA îndeplinește aceste condiții.
Densitatea de locuitori specificată înseamnă zone urbane intens populate cum ar fi New York, Chicago, Seattle sau Los Angeles. 150.000 de dolari anual nu reprezintă un venit anual privilegiat în asemenea locații; mai degrabă de la 650.000 în sus începi să aparții acelui 1%. Observația nu invalidează sondajul, cel mult extinde puțin ponderea celor intervievați în cadrul societății americane. Alt element de diferențiere important îl constituie nivelul de educație; participanții la sondaj aparțin într-adevăr unei minorități excepționale și din acest punct de vedere suscită un interes deosebit.
Răspunsurile la întrebările din sondaj nu ar trebui să fie șocante, dar într-un fel sunt. Preferințele generice ale acestei clase sociale nu mai sunt un secret pentru nimeni, totuși opțiunile concrete și cvasi-unanimitatea manifestată au un fel aparte de a stârni uimire. Iată câteva mostre:
84% aprobă măsurile luate de Joe Biden și orientarea președinției sale.
70% au încredere în guvernare să ia măsurile adecvate în majoritatea situațiilor, iar procentul crește la 89% printre cei mai implicați politic.
79% au încredere în jurnaliști și presa mainstream, iar procentul crește la 84% printre absolvenții de universități Ivy League (universități cu tradiție și de vârf precum Yale, Harvard, Princeton, Cornell sau Columbia).
47% sunt convinși că America suferă datorită unei libertăți exagerate, în timp ce 21% cred că s-a ajuns la un control exagerat al statului. Absolvenții Ivy League sunt mai hotărâți, 55% împărtășesc prima opinie și 15% pe a doua.
77% susțin măsuri de limitare strictă a consumului de gaz, electricitate și carne. Absolvenții Ivy League se află în avangardă, cu 89% în favoarea “raționalizării” consumului de produse de bază și numai 10% împotrivă.
69% doresc să interzică mașinile de gătit care folosesc gaz natural, 72% doresc interzicerea automobilelor pe benzină, 55% deplasările ne-esențiale cu avionul, 58% automobilele de tip SUV și 53% instalațiile de aer condiționat. Supercalifragilisticiii din Ivy League? 80% ar interzice aragazurile, 81% mașinile pe benzină, 70% călătoria cu avionul, 66% mașinile SUV și 68% aerul condiționat.
Concluzia? Elita americană de unu sau doi la sută dorește comunism pentru restul și toate privilegiile capitaliste pentru sine. Doar nu credeți că vor renunța la fripturile zemoase de vacă, la limuzine, la prima clasă de avion, sau la orice fel de confort posibil? Printre comuniștii cei mai dedicați s-a evidențiat întotdeauna clasa cea mai educată și privilegiată.
Aici avem încă un motiv pentru care alegerile prezidențiale din toamnă contează enorm. Falia dintre viziunile unora și altora a devenit atât de largă și adâncă, influența politică și determinarea nihilistă a acestei minorități au devenit atât de puternice încât reconcilierea amicală nu mai este posibilă.
O casă dezbinată împotriva ei înseși nu poate dăinui. Eu cred că guvernul nu poate rezista, permanent, pe jumătate sclavagist și pe jumătate liber. Nu mă aștept ca Uniunea să se dizolve - nu mă aștept ca această casă să se prăbușească - mă aștept în schimb să înceteze să mai fie dezbinată. Va deveni fie cu totul una, fie cu totul cealaltă. Fie adversarii sclaviei vor frâna răspândirea acesteia și o vor așeza acolo unde mintea poate sta liniștită, în credința că sclavia este pe calea dispariției totale; fie susținătorii sclaviei o vor împinge înainte până când va deveni legitimă în toate statele vechi și noi, din Nord sau din Sud.
Am redat cuvintele lui Abraham Lincoln din 1858. Ecoul lor se aude clar în prezent, când America trece iarăși printr-o criză existențială. Casa dezbinată de astăzi a rezultat tot de pe urma unei forme de sclavie, de această dată ideologică și promovată de instituții intenționate ca fortificații de apărare împotriva instinctului revanșard și colectivist. Asistăm la atrofierea bunului simț acolo unde ar trebui elevat și prețuit în mod programatic.