Zece sfaturi pentru tineri
Rânduri inspirate de emisiunile educaționale pentru tineri din SUA postbelică.
Scrierile marilor poeți, asemeni marilor filozofi, încearcă să răspundă marilor întrebări: cum să iubim, cum să trăim și cum să murim. Tinerii nu au niciun motiv să contempleze prea mult a treia întrebare, însă primele sunt inevitabile chiar dacă neformulate în mod explicit.
Șansele ca următoarele observații să parvină celor tineri sunt minuscule spre inexistente, dar toți am fost tineri și privim înapoi cu nostalgie. Unele lucruri le-am fi făcut mai bine, altele deloc și de altele ne amintim cu bucurie. Am încredere că există un fel de a iubi și de-a trăi care să nu copleșească prin regrete. Nu strică să avansăm premize ajutătoare în acest sens.
1. Căsătorește-te, fă copii, crește-i cu dragoste și învață-i să fie adulți responsabili. Acestea te vor face mai fericit și mai ales mai fericită. Fii în primul rând soție și mamă în loc să te limitezi la carieră și să acuzi „patriarhatul” de orice neîmplinire; altfel riști să îmbătrânești singură și acrită. Nu e neapărată nevoie să mă crezi pe mine, știința confirmă. Un studiu „condus de o echipă de la Harvard a examinat 11.830 surori medicale americane care au urmat căi matrimoniale diferite și a examinat viețile lor pe durata unei perioade de 25 de ani”. Cele care s-au măritat „au avut o rată mai mică de mortalitate, un risc mai redus față de boli cardiovasculare, o bunăstare psihologică sporită.”
Sau ai putea concluziona că meseria de soră medicală trebuie evitată. Totuși niciun raționament nu ferește de consecințele negării pe termen lung a identității tale primare.
2. Străduiește-te să-ți cunoști partenerul. Însoțește sentimentele cu un efort de cunoaștere a persoanei îndrăgite. Cunoașterea se bazează pe intuiție și rațiune. Dragostea aduce cunoaștere prin dăruire. Dacă instinctul și rațiunea sunt însă complet divergente nu vei putea dărui într-o relație; vei petrece timpul măcinat de contradicții în loc să înaintați împreună spre o comuniune mai deplină.
3. Nu-ți înșela bărbatul sau femeia. Niciodată. Pur și simplu evită înșelăciunea, ieși din relație dacă nu poți rezista tentației de a face avansuri amoroase către altcineva. Dacă ai înșelat însă, recunoaște și cere iertare (nu spera că o vei și obține).
4. Aspectul exterior exprimă cine ești și este primul lucru prin care te faci cunoscut în ochii celorlalți. Dacă te îmbraci în zdrențe, în pantaloni rupți sau lăsați pe vine, te tatuezi, îți tragi belciuge prin nas, buze sau sfârcuri, îți vopsești părul în culori stridente și în general te împachetezi în urât și derizoriu nu vei atrage decât urât și derizoriu. Inclusiv la nivel uman. Vrei să fii deosebit? Încearcă firescul și dezvoltă-l în eleganță.
5. E normal să fii entuziast și plin de sine, dar schemele tale pentru o lume mai bună nu contează. Adeseori sunt chiar nocive. Depune efort pentru a realiza un „tu” mai bun, ești singura entitate asupra căreia deții control deplin.
6. Învață. Citește mult și din surse diverse. Cărțile deschid orizonturi și antrenează mintea. Exprimă-te într-o limbă îngrijită și suplă deoarece bogăția lingvistică stimulează bogăția gândurilor.
7. Unicitatea ta nu înseamnă că lumea în care te desfășori este nemaivăzută și nemaiîntâlnită. Lumea are nevoie de energia ta creatoare pentru a se înnoi, pe când tu ai nevoie să înțelegi ce te-a precedat pentru a evita greșelile din trecut. Dacă le comiți, totuși, mobilează-ți intelectul cu cunoștințele necesare pentru a discerne eroarea în care te-ai complăcut.
8. Nu poți inova fără cunoașterea trecutului. Tu ești nou, lumea e veche și această stare de fapt crează o tensiune pe care o poți descătușa într-un mod creativ sau destructiv.
9. Conformismul și lașitatea sunt firești, pe când integritatea și curajul trebuie cultivate. Altfel spus ceea ce simți că ar trebui făcut nu reprezintă neapărat ceea ce este moral sau funcționează mai bine într-o situație dată.
10. Nu-l izgoni pe Dumnezeu din viața ta. Știința și credința nu sunt incompatibile; acest lucru a fost demonstrat de numeroși mari oameni de știință din trecut, iar ceea ce știm despre începuturile universului contrazice ipoteza unei apariții întâmplătoare. La rândul său omul nu are cum fi o creație a hazardului, lipsită de sens și guvernată de arbitrariu; dacă da atunci și creațiile sale din literatură, artă, sau filosofie ar trebui să fie lipsite de sens și guvernate de arbitrariu.
Urmează două înregistrări din anii 1940 și 1950, prima conținând sfaturi de frumusețe pentru fetele de liceu și a doua despre felul potrivit al abordării unei relații sentimentale. Astfel de emisiuni dedicate nevoilor de cunoaștere a celor tineri au fost produse frecvent în SUA acelor vremuri, chiar și în primii ani ai deceniului 1960. Azi par ușor desuete, dar conțin adevăruri care nu s-au schimbat între timp.
Astfel de producții ar putea fi realizate și pentru tinerii de la noi, despre cultivarea propriei persoane de la aspectul fizic la intelectul incipient, despre sentimente și comunicare, despre toate lucrurile (multe mărunte) care fac tranziția către persoana matură. Un interes latent există, publicul țintă este numeros, iar efectul pozitiv se va răsfrânge asupra tuturor. Se încumetă cineva?
Iată și o înregistrare din anii 1960: