Buletin de știri (12)
Doi argentinieni și ultima modă la chinezi. SUA se vindecă treptat de maladia woke.
În urmă cu un an, pe 1 ianuarie 2024, am publicat un articol despre cele mai influente personalități argentiniene din prezent: Jose Bergoglio, mai bine cunoscut drept papa Francisc, și Javier Milei, noul președinte al Argentinei. Încep 2025 cu un survol adus la zi al acelorași lideri, manifestări opuse ale unui prezent istovit.
Papa Francisc are 88 de ani și sănătatea precară, iar sfârșitul său lumesc larg anticipat a generat dezvăluiri și retrospective nemăgulitoare. Astfel au devenit mai bine cunoscute instanțele de favoritism îndreptate către prădători sexuali din ierarhia catolică. Marko Rupnik este preot catolic sloven, inițial iezuit, care s-a remarcat datorită priceperii sale în arta mozaicului aplicată decorării interioare a bisericilor. Această reputație a fost surclasată de alta, a prădătorului sexual în sutană. Rupnik a fost expulzat din rândul comunității iezuite în 2023 ca urmare a acuzațiilor, găsite credibile, din partea fostelor călugărițe Gloria Branciani și Miriam Kovac. Mărturiile lor l-au incriminat pentru fapte din prima jumătate a anilor 1990, pe vremea când era preot iezuit la Liubliana și crease un cult sexual în jurul propriei persoane forțând 20 de călugărițe să-i satisfacă fanteziile perverse.
Ordinul iezuiților l-a destituit pe Rupnik în iunie 2023. Un asemenea edict înseamnă implicit și destituire din ierarhia catolică însă la scurt timp după aceea Francisc a decis că Rupnik rămâne prelat catolic, la dispoziția unei investigații ulterioare a Vaticanului. Cert este că Rupnik apare menționat în anuarul pontifical din 2024, la pagina 1346, drept consultant al Dicasteriului pentru Evanghelizare - organism central al Bisericii Catolice responsabil pentru răspândirea credinței și activități misionare. Confluența dintre Dicasteriu și Rupnik, facilitată de Francisc, pătează o instituție care nu își permite vreun damf sau miros dezagreabil. Episcopul iezuit Daniele Libanori, care a investigat plângerile la adresa lui Rupnik și le-a găsit valide, a fost îndepărtat în 2024 din funcția de mitropolit auxiliar al diocezei catolice din Roma. O coincidență.
Gustavo Zanchetta, promovat de Francisc la rang de episcop în 2013, a fost nevoit să demisioneze din funcția de administrator al diocezei Orán după acuzațiile din 2016 referitoare la corupție financiară și tentative agresive de a seduce doi seminariști locali. Un tribunal argentinian l-a condamnat în 2022 la patru ani și jumătate de închisoare, pentru abuz sexual. Procesul s-a desfășurat în absența acuzatului, care din 2017 se află la Roma numit de Francisc ca evaluator al patrimoniului Sfântului Scaun, într-o funcție special creată pentru el. Zanchetta a demisionat în iunie 2021, iar după trei ani de investigații ancheta internă a papalității nu a ajuns la nicio concluzie. Altă coincidență.
Francisc a emis cele mai multe decizii în nume personal - motu proprio - din istoria recentă a papalității; 60 deocamdată, sau de șase ori mai mult decât predecesorul Ioan Paul al II-lea. Finanțele, guvernarea, liturghia și catehismul au fost ajustate unilateral după bunul său plac. Două hotărâri au generat multă fricțiune în sânul bisericii. Prima a îndepărtat liturghia în latină din parohii, reintegrată în serviciul religios de papa Benedict. Puțini credincioși participau la liturghia latină, însă opțiunea a existat. Numeroși episcopi sunt revoltați de această subminare a autorităților bisericești locale, în timp ce Francisc nu pierde nicio ocazie de a se lăuda cu felul în care își împuternicește episcopii prin încurajarea respectării tradiției ecumenice.
Fiducia Supplicans a fost a doua decizie unilaterală profund nefastă, prin care supremul pontif a dat liber preoțimii la binecuvântarea “ne-liturgică” a uniunilor homosexuale. Așa ceva, binecuvântări din partea unui preot în sutană dar cu titlu de opinie personală, nu există în dreptul canonic. Fiducia a fost inițial propusă de Dicasteria Doctrinei Credincioșilor. Șeful acestei instituții înființată în 1542 pentru promulgarea doctrinei catolice și apărarea Bisericii de erezii este cardinalul argentinian Victor “Tucho” Fernandez, numit de Francisc în septembrie 2023. Înaltul prelat a publicat două cărți în anii 1990, “Vindecă-mă cu gura ta: Arta Sărutului“ și “Pasiune mistică: Spiritualitate și Senzualitate“. Prima operă conține o analiză teologică a artei sărutului, iar a doua afirmă conceptul de “orgasm mistic“. Autorul își mai imaginează și o întâlnire homo-erotică cu Iisus, undeva la malul mării Galileei, iar finalul este dedicat unei analize a orgasmului ca expresie a intimității cu divinitatea. Istoria genezei Fiduciei ilustrează cum converg coincidențele păstorite de Francisc.
“Hagan lio!” a fost îndemnul adresat tinerilor în 2013, la scurt timp după ce cardinalul Bergoglio devenise papă. Înseamnă ”faceți zgomot!” sau ”creați probleme!”, succint descris ca un îndemn la răzvrătire. Mesajul a fost receptat cu entuziasm, iar noul pontif a purces metodic la implementare. Rezultatul, unsprezece ani mai târziu, constă în promovarea promiscuității cu lustru teologic și a unei coterii de sicofanți.
Următorul argentinian a promis de asemenea răzvrătire și s-a ținut de cuvânt. Septembrie 2023, Javier Milei prezentând planul său de guvernare:
Cum se prezintă lucrurile după un an întreg de guvernare? În decembrie 2023, când Milei a fost investit în funcția de președinte, magazinele creșteau prețurile aproape zilnic, iar clasa mijlocie era prinsă într-un vârtej de a-și cheltui veniturile înainte ca moneda națională să se devalorizeze din nou. Hiperinflația bătea la ușa tuturor. Un an mai târziu rata de inflație lunară scăzuse de la 25.5% în decembrie 2023 la 2,7% în octombrie 2024; decalajul dintre peso și dolarul american pe piața de schimb neoficială se micșorase de la 185% în octombrie 2023 la 5,88% în decembrie 2024; a fost drastic redusă birocrația de stat, au fost eliminate numeroase cheltuieli și subvenții guvernamentale inutile, iar luna trecută țara a ieșit oficial din recesiune. Din aprilie 2024 salariile au început să crească mai rapid decât inflația, numărul locurilor de muncă a sporit, sărăcia a intrat în declin.
Firma Rio Tinto a investit 2,5 miliarde dolari în explorarea și exploatarea pe scară largă a rezervelor de litiu, iar un consorțiu local a alocat trei miliarde pentru producția de petrol și gaz natural de șist, cu intenția aprovizionării pieței interne și consumatorilor externi. Cetățenii argentinieni, încurajați de amnistia fiscală proclamată de Milei în iulie 2024, au depozitat 18 miliarde dolari din economiile lor din străinătate în bănci argentiniene; acest aflux a sporit creditul disponibil pentru sectorul privat și reprezintă o investiție în reformele economice. Se estimează că argentinienii dețin un capital de 277 miliarde dolari care evită sistemul bancar nativ, din lipsă de încredere în rentabilitatea politicilor guvernamentale demonstrate în trecut.
Cu toate acestea redresarea completă nu este un fapt împlinit chiar dacă Milei înregistra o rată de aprobare de 50% în octombrie, “după cel mai amplu program de austeritate din istoria noastră.” Evoluțiile următoare vor determina soarta temerității anunțată pe 10 decembrie 2023 când, cu ocazia discursului inaugural la preluarea președinției, Milei exclama No Hay Plata! Nu mai sunt bani! Cel puțin Milei, spre deosebire de conaționalul Bergoglio, a ales să lupte împotriva ruinării.
În China a devenit popular surogatul de graviditate.
Influențatoarea “Meizi Gege,” o tânără de douăzeci și ceva de ani din provincia Hunan, a distribuit online un video și fotografii în care pozează cu o burtică artificială. “Am purtat un pântec sintetic cât sunt încă subțire și m-am bucurat de o viață gata făcută.“ Audiența feminină a celor 5,7 milioane de următori a fost entuziasmată. Alte tinere au descris experiențe similare, împărtășind satisfacția de a apare în public într-o condiție fizică perfectă plus un pântec prefabricat care complementează în mod adecvat o ținută zveltă. Micii producători vin în întâmpinarea clientelor cu flexibilitatea și personalizările specifice croitoriei.
Moda atrage prin dualitatea implicită a pretenției facile și dispensabile, de prefăcătorie nefardată, în adevărat spirit postmodern. China arată astfel că a intrat în rândul lumii mai adânc decât plănuia. Economia și politica pot fi manipulate pe când cultura, mai ales cea populară, exprimă etosul real din societate.
SUA se vindecă treptat de maladia woke. Un element important îl reprezintă conceptul “Diversitate, Echitate, Incluziune” care în teorie sună atrăgător, dar în practică s-a dovedit profund nociv. DEI pretinde că elimină discriminarea de orice fel (rasială, sexuală, religioasă, etc) și permite astfel celor din comunități marginalizate să obțină acces sporit la educație, angajare în câmpul muncii și funcții de decizie în sectorul privat sau aparatul administrativ local și federal. DEI postulează categorii arbitrare de “asupritori“ și “asupriți“, manifestându-se în realitate prin excluziune, inechitate și preferințe identitare opuse diversității.
Opoziția din mediul universitar american:
Statele Texas, Dakota de Nord, Carolina de Nord, Tennessee, Florida și Utah au adoptat legislații care limitează sau elimină activitatea DEI în instituțiile de învățământ public. Primăvara trecută atât MIT (Massachusetts Institute of Technology) cât și facultatea de arte și științe din cadrul universității Harvard au renunțat să mai solicite ”declarații de diversitate” din partea doritorilor de a se angaja la aceste prestigioase instituții. Președintele MIT a spus că ”asemenea declarații silite încalcă libertatea de exprimare”.
O investigație efectuată de New York Times a dezvăluit că universitatea de stat din Michigan a cheltuit, începând din 2016, aproximativ un sfert de miliard de dolari pentru finanțarea programelor DEI adoptate, inclusiv salariile acordate personalului de specialitate. Drept urmare majoritatea studenților trebuie să urmeze cel puțin un curs de lămurire, indiferent de specialitate. Doctoranzii în studii educaționale trebuie să absolve un laborator de echitate și un seminar de justiție rasială; studenții înrolați în programe de tehnologia informației sunt chestionați în privința microagresiunilor; cursurile de inginerie includ o ”educație atotpătrunzătoare în privința chestiunilor legate de rasă, etnicitate, prejudecăți inconștiente și incluziune”. Școala de afaceri ”luptă împotriva oricărei forme de oprimare”, iar departamentul de limba engleză recunoaște că ”predă o limbă adusă de coloniști în America de Nord”. Cadrele didactice sunt școlite la rândul lor în ”pedagogie antirasistă” și în ”identificarea și rectificarea caracteristicilor unei culturi a suprematismului alb”. Recent au apărut fisuri. Sarah Hubbard, afiliată la comitetul de conducere al universității, a declarat că impactul cheltuielilor enorme pentru inițiativele DEI trebuie re-evaluat și susține o descaladare. Laurie McCauley, vicepreședintă, a eliminat declarațiile de aderență la DEI din cadrul procesului de angajare sau promovare al cadrelor didactice, justificând prin nevoia de a depolitiza acest proces. Alți membri din consiliul de conducere au declarat însă că programul DEI va continua, poate chiar mai intensiv. Cert este că reculul actual semnalează o întoarcere la norme firești, strâns legată de valul politic care l-a adus pe Trump din nou la Casa Albă.
Opoziția din sectorul privat:
În octombrie Boeing a eliminat divizia globală dedicată supravegherii procesului de angajare pe bază de criterii DEI; s-a constatat că nu priceperea și experiența profesională erau criterii principale de angajare, mai ales în privința personalului de întreținere și reparații. Companiile de transport aerian American Airlines, Southwest și United au încetat să-i mai discrimineze pe solicitanții albi la locuri de muncă.
Walmart, cel mai mare patron american din mediul privat (1,6 milioane de angajați), a anunțat că nu va mai folosi termenii ”DEI” și ”LatinX” în comunicate oficiale și nu va mai comercializa produse cu tematică LGBT. Alte mari companii ca Tractor Supply, Harley Davidson, John Deere, Ford, Black & Decker, Coors, Black Daniels și Caterpillar au încetat să mai participe la diverse programe DEI. Banca JPMorgan Chase, cea mai mare din SUA, restrânge influența biroului intern al DEI, până și Microsoft și-a concediat echipa de călăuzitori diverși și incluzivi.
Miliardarul Bill Ackman a postat un text lung pe Twitter în care susține că DEI este o “mișcare inerent rasistă și ilegală în implementarea sa chiar dacă pretinde că acționează în numele celor așa-ziși oprimați“ și reprezintă cauza principală a antisemitismului prevalent la universitatea Harvard. Miliardarul Mark Zuckerberg a anunțat că Dana White, vorbitor la ultima convenție națională a partidului Republican și prieten cu Donald Trump, face parte de acum înainte din comitetul director al Meta (Facebook și Instagram). În consecință Meta renunță la cenzura verificatorilor de informații și va restaura libera exprimare. Pentru început, doar în SUA, va fi adoptat modelul “însemnărilor comunității” implementat de X, unde refutări sau completări la o postare sunt adăugate de cititori.
Opoziția politică:
Există deja în statele conduse de Republicani, iar președintele Trump a promis că va elimina subvențiile federale pentru inițiative DEI și că angajații la nivel federal din acest domeniu vor fi concediați. Prioritară este asanarea armatei americane.
Exemplele de până acum arată că lungul marș prin instituții are un termen de expirare, nu continuă la nesfârșit. Deparazitarea, la rândul ei, trebuie să fie tot de durată.